Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem
Ciasto;
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Mięso;
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i cebulę. Podsmażamy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kechup i przyprawy. Dusimy 10 minut. Studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i przyprawą do zapiekanek.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.
Smacznego
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Mięso;
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i cebulę. Podsmażamy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kechup i przyprawy. Dusimy 10 minut. Studzimy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i przyprawą do zapiekanek.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.
Smacznego