gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, drożdżowe bułeczki z pikantnym nadzieniem mięsnym. Przepis idealny na Sylwestra. Polecam każdemu.

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem

Ciasto

Mięso

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypa chilli,
  • 1 łyżka płaska bazylii suszonej,
  • 1 łyżka oregano.

Dodatkowo

  • Kilka łyżek mleka do posmarowania,
  • sezam do posypania,
  • przyprawa do zapiekanek.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem
Ciasto;

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Mięso;

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i cebulę. Podsmażamy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kechup i przyprawy. Dusimy 10 minut. Studzimy.

Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i przyprawą do zapiekanek.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.

Smacznego