bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 856]

Korzenne śledzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne.

Korzenne śledzie

Składniki:

Korzenne śledzie

 

  • 0,5 kilograma filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 100 gram rodzynek
  • 1 szklanka oleju rydzowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta startej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Korzenne śledzie
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon.

Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy.

Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach.