WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1201]

Muffinki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie i wilgotne w środku muffinki jogurtowe z mrożonymi jagodami i z dodatkiem cukru cytrynowego.

Muffinki z jagodami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki z jagodami

 

  • 1 duże jajko
  • 0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier cytrynowy 15g
  • mrożone jagody

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami

ETAP 1:

Jajko wbić do miski i lekko zmiksować lub roztrzepać widelcem. Dodać jogurt i olej i zmiksować jeszcze raz do połączenia składników. Mąkę wsypać lub przesiać do drugiej miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami.

Masę jajeczną przelać do składników sypkich i wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Do foremek silikonowych na muffinki włożyć papierowe papilotki i napełnić je ciastem.

Do każdej papilotki wlać ok. 2 łyżki ciasta, a następnie posypać muffinki mrożonymi jagodami. Formy wstawić do piekarnika i piec w temp. 200 stopni do suchego patyczka.

Po upieczeniu muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremkach.

Następnie wystudzone wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Muffinki z jagodami
Muffinki po upieczeniu jeszcze w foremkach
Muffinki z jagodami
Mrożone jagody poukładane na surowych muffinkach
Muffinki z jagodami
Foremki do muffinek wypełnione surowym ciastem
Muffinki z jagodami
Rozrobione ciasto na muffinki przed przelaniem do foremek
Muffinki z jagodami
Tak muffinka prezentuje się w środku po przekrojeniu