zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Czas robić porządki w zamrażarce. Wygrzebałam kolejna porcję jagód i upiekłam pyszne babeczki drożdżowe z kruszonką. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru i wymieszać. W drugim rondelku roztopić margarynę i lekko przestudzić.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać sól, wbić jajka i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami i widelcem wszystko połączyć. Wyrabiać chwilę ciasto po czym wlać margarynę i wyrobić ciasto.

Oprószyć lekko mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Potem ciasto odgazować i ułożyć na blacie, rozpłaszczyć. Z ciasta wycinać kółka ( u mnie 12 i zostało troszkę ciasta więc upiekłam drożdżówkę dla synka bez jagód, bo nie lubi ).

Jagody obtoczyć w mące i na środku każdego krążka ciasta kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać tak jak pączki a potem układać w papilotkach łączeniem do dołu. Przygotować kruszonkę a następnie obsypać nią każdą babeczkę.

Zostawić na 15 minut a potem wstawić blaszkę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Upieczone babeczki wystudzić i zajadać.
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
zagnieść ciasto i zostawić do lekkiego podrośnięcia
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
zrobić kruszonkę i oprószyć jagody mąką.
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
Z ciasta wycinać kółka i na środku kłaść po łyżeczce jagód
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
układać w papilotkach łączeniem do dołu.
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
kruszonką obsypać każdą babeczkę
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
piekne babeczki zaraz po upieczeniu