Sposób przygotowania:
Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i łyżkę cukru i wymieszać. W drugim rondelku roztopić margarynę i lekko przestudzić.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać sól, wbić jajka i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami i widelcem wszystko połączyć. Wyrabiać chwilę ciasto po czym wlać margarynę i wyrobić ciasto.
Oprószyć lekko mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Potem ciasto odgazować i ułożyć na blacie, rozpłaszczyć. Z ciasta wycinać kółka ( u mnie 12 i zostało troszkę ciasta więc upiekłam drożdżówkę dla synka bez jagód, bo nie lubi ).
Jagody obtoczyć w mące i na środku każdego krążka ciasta kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać tak jak pączki a potem układać w papilotkach łączeniem do dołu. Przygotować kruszonkę a następnie obsypać nią każdą babeczkę.
Zostawić na 15 minut a potem wstawić blaszkę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Upieczone babeczki wystudzić i zajadać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać sól, wbić jajka i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami i widelcem wszystko połączyć. Wyrabiać chwilę ciasto po czym wlać margarynę i wyrobić ciasto.
Oprószyć lekko mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Potem ciasto odgazować i ułożyć na blacie, rozpłaszczyć. Z ciasta wycinać kółka ( u mnie 12 i zostało troszkę ciasta więc upiekłam drożdżówkę dla synka bez jagód, bo nie lubi ).
Jagody obtoczyć w mące i na środku każdego krążka ciasta kłaść po łyżeczce jagód i zlepiać tak jak pączki a potem układać w papilotkach łączeniem do dołu. Przygotować kruszonkę a następnie obsypać nią każdą babeczkę.
Zostawić na 15 minut a potem wstawić blaszkę z babeczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Upieczone babeczki wystudzić i zajadać.