SUPERPRZEPIS

Muffinki z jagodami i marcepanem

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Muffinki z jagodami i marcepanem

Przepyszne malutkie babeczki, które zrobisz w pół godziny gdy goście w drodze. Połączenie jagód i marcepanu jest idealne.

Składniki:

Muffinki z jagodami i marcepanem

Ciasto:

  • 1,75 szkl maki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szkl jagód
  • 100 g marcepanu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami i marcepanem

1

Muffinki z jagodami i marcepanem
w jednej misce należy wymieszać suche składniki

Wszystkie suche składniki przełożyć do jednej miski, wymieszać.

2

Muffinki z jagodami i marcepanem
w misce wymieszać dokładnie mleko, jajka i olej

W drugiej misce dokładnie wymieszać mokre składniki (jajka, olej, mleko).

3

Muffinki z jagodami i marcepanem
Ciasto nakładać do foremek na muffinki, upiec i ostudzić

Suche składniki przesypać do miski z mokrymi, szybko wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody i pokrojony w kostkę marcepan. Masę przekładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.