Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne owocowe muffinki z makiem. Gotowe w kilka chwil. Idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Udadzą się każdemu.

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi

Składniki:

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 ml oleju
  • 150 ml zimnego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sypkiego maku
  • 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Muffinki z makiem i jagodami kamczackimi
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak sypki i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy łyżką. Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.

4. Upieczone studzimy i podajemy.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zamrożonych owoców nie musimy rozmrażać.