Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Zebra z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dodatek ajerkoniaku do ciasta nie tylko nieco zmieniło smak wypieku, ale nadało niepowtarzalny charakter temu popularnemu ciastu.

Zebra z ajerkoniakiem

Składniki:

Zebra z ajerkoniakiem

na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 150 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml oleju
  • 30 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Zebra z ajerkoniakiem
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Masę dzielimy na pół.

Do jednej połowy masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Do masy z ajerkoniakiem dodajemy 175 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 175 g mąki pszennej, kakao i 5 g proszku do pieczenia. Miksujemy. Formę do tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Na dnie wylewamy dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na cieście czekoladowym układamy ciasto jasne z  ajerkoniakiem.

Następnie ponownie dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na zmianę układamy ciasto czekoladowe i ciasto jasne z ajerkoniakiem. Postępujemy tak do momentu skończenia się nam obu ciast.

Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.