Sposób przygotowania:
Zebra z ajerkoniakiem
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Masę dzielimy na pół.
Do jednej połowy masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Do masy z ajerkoniakiem dodajemy 175 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 175 g mąki pszennej, kakao i 5 g proszku do pieczenia. Miksujemy. Formę do tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Na dnie wylewamy dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na cieście czekoladowym układamy ciasto jasne z ajerkoniakiem.
Następnie ponownie dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na zmianę układamy ciasto czekoladowe i ciasto jasne z ajerkoniakiem. Postępujemy tak do momentu skończenia się nam obu ciast.
Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Do jednej połowy masy dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Do masy z ajerkoniakiem dodajemy 175 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 175 g mąki pszennej, kakao i 5 g proszku do pieczenia. Miksujemy. Formę do tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Na dnie wylewamy dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na cieście czekoladowym układamy ciasto jasne z ajerkoniakiem.
Następnie ponownie dwie łyżki ciasta czekoladowego. Na zmianę układamy ciasto czekoladowe i ciasto jasne z ajerkoniakiem. Postępujemy tak do momentu skończenia się nam obu ciast.
Ciasto pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.