Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki z sokiem mandarynkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki są pyszne, mięciutkie i baaardzo aromatyczne. Kuszą swoim zapachem i delikatnym posmakiem mandarynek.

Muffinki z sokiem mandarynkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z sokiem mandarynkowym

4 sztuk:

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 50 ml soku mandarynkowego (można użyć pomarańczowego)

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie)

Lukier:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku mandarynkowego

Sposób przygotowania:

Muffinki z sokiem mandarynkowym

Ciasto:

Muffinki z sokiem mandarynkowym
Składniki mieszamy do połączenia się, nie dłużej.

W pierwszej misce należy połączyć składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej mokre - jajko, olej, mleko oraz sok z mandarynek.

Następnie suche składniki wymieszać z mokrymi.
(Najlepiej za pomocą łyżki - i tylko do połączenia się całości.)

Na samym końcu do ciasta delikatnie wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Pieczenie:

Muffinki z sokiem mandarynkowym
Muffinki pieczemy do tzw. "suchego patyczka".

Formę do muffinek należy wyłożyć papierowymi papilotkami, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 190 stopniach.

Lukier:

Muffinki z sokiem mandarynkowym
Polukrowane muffinki można dodatkowo ozdobić.

Cukier puder należy dokładnie i energicznie utrzeć z sokiem mandarynkowym. Gotową polewą udekorować jeszcze ciepłe babeczki.

Całość odstawić do ostygnięcia.