eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Muffinki z niespodzianką Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne muffinki z niespodzianką.Warto zajrzeć do środka.

Muffinki z niespodzianką Eli

Składniki:

Muffinki z niespodzianką Eli

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy WINIARY
  • 20 dkg bananów (po obraniu)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
  • 1/2 kg małych śliwek węgierek
  • 1 dkg migdałów

 

  • 1/2 cytryny-sok
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 8 łyżek cukru pudru

 

  • płatki migdałowe
  • wiśnie z syropu lub likieru

Sposób przygotowania:

Muffinki z niespodzianką Eli
Migdały zalać wrzątkiem,zostawić na kilka minut,odlać,obrać ze skórki i wysuszyć.Śliwki umyć,osuszyć,rozciąć wzdłuż z jednej strony,wyjąć pestkę i na jej miejsce włożyć migdał.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Jajka,cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.Banany pokroić na plasterki,zmiksować i dodać do masy.Do masy dodawać na przemian mąkę,maślankę,olej i wymieszać.Papilotki do mufinek włożyć do otworów w foremce,nakładać łyżką ciasto (3/4 wysokości papilotek)i na środek wkładać śliwkę (pionowo).Muffinki piec w piekarniku nagrzantm do 180 stopni przez 30-35 minut.Do 1 łyżki wrzącej wody dodać cukier puder,wymieszać,dodać tyle soku cytrynowego,żeby powstała gęsta papka i ucierać do białości.Lukrem posmarować zimne muffinki i posypać płatkami migdałowymi.Na każdej muffince położyć wisienkę.Smacznego!