Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Muffinki z żurawiną

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

ponieważ dostałam w prezencie formę na muffinki musiałam jak najszybciej ją wypróbować!

Muffinki z żurawiną

Składniki:

Muffinki z żurawiną

 

  • 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej (do odmierzania składników używam szklanki o poj. 250ml)
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000, bio ekologicznej
  • 1/2 - 2/3 szkl. cukru kryształu, ale drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czubata szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szkl. maślanki albo kefiru
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 jajko bio ekologiczne
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

 

  • przybranie:
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • posiekana żurawina

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z żurawiną
Mąki mieszamy w jednym naczyniu dodając cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Zawartość obu misek łączymy, ale mieszamy krótko - tylko do lekkiego połączenia składników bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną! Porcje ciasta nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy ok.15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam jedną patyczkiem czy są upieczone. Jeszcze ciepłe posmarowałam z wierzchu lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, i posypałam posiekaną żurawiną. Wyszło mi 16 muffinek i zniknęły błyskawicznie!