WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Muffinki ze szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawne, lekko kwaskowe muffinki ze szczawiem. Bardzo ciekawe w smaku i wyglądzie. Idealne na śniadanie i kolację.

Muffinki ze szczawiem

Składniki:

Muffinki ze szczawiem

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 garści szczawiu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Muffinki ze szczawiem
Liście szczawiu oczyszczamy dokładnie i płuczemy. Blendujemy z sokiem z cytryny.

Jajka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i masę szczawiową. 

Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiając też pieprzem.

Gotową masą napełniamy przygotowane foremki lub papilotki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka.