Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Pizza na krucho-drożdżowym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od czasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją n drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Polecam na obiad.

Pizza na krucho-drożdżowym cieście

Składniki:

Pizza na krucho-drożdżowym cieście

Ciasto:

Sos pomidorowy:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza na krucho-drożdżowym cieście
1. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ketchup i przyprawiamy do smaku, dusimy aż sos będzie jednolity i gęsty. Następnie studzimy.

2. Pieczarki i ser: Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju przyprawiając do smaku solą i pieprzem, usmażone studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki posmarowanej cieniutko masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie sos i wykładamy pieczarki.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 3- 35 minut do upieczenia i zrumienienia ciasta. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem i zapiekamy aż się roztopi.

6. Gotową pizzę kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Tagi:

pizza