Sposób przygotowania:
Zawijańce z pieczarkami
Do miski kruszymy drożdże i dodajemy żółtko oraz wsypujemy cukier. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski z drożdżami. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wsypujemy sól.
Masło rozpuszczamy i przestygnięte wlewamy do miski. Dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na patelni do odparowania z nich wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Rozkładamy na nim połowę sera i wykładamy pieczarki. Przykrywamy je pozostałym serem i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na paski o grubości 2 cm i układamy na blaszce, wierzch smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę z zawijańcami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 minut.
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub keczupem.
Masło rozpuszczamy i przestygnięte wlewamy do miski. Dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na patelni do odparowania z nich wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Rozkładamy na nim połowę sera i wykładamy pieczarki. Przykrywamy je pozostałym serem i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na paski o grubości 2 cm i układamy na blaszce, wierzch smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę z zawijańcami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 minut.
Podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub keczupem.