aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zawijańce z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pieczarki z serem zawinięte w ciasto drożdżowe. Idealne na imprezową przekąskę na gorąco.

Zawijańce z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zawijańce z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zawijańce z pieczarkami
Do miski kruszymy drożdże i dodajemy żółtko oraz wsypujemy cukier. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do miski z drożdżami. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wsypujemy sól.

Masło rozpuszczamy i przestygnięte wlewamy do miski. Dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na patelni do odparowania z nich wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Rozkładamy na nim połowę sera i wykładamy pieczarki. Przykrywamy je pozostałym serem i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy na paski o grubości 2 cm i układamy na blaszce, wierzch smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem.

Blaszkę z zawijańcami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 20 minut.

Podajemy na gorąco z ulubionym sosem lub keczupem.
Zawijańce z pieczarkami
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mleko i żółtko.
Zawijańce z pieczarkami
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę i masło i wyrabiamy ciasto.
Zawijańce z pieczarkami
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i układamy na nim połowę sera i pieczarki.
Zawijańce z pieczarkami
Pieczarki przykrywamy pozostałym żółtym serem.
Zawijańce z pieczarkami
Zwijamy roladę i kroimy na 2 cm paski, pieczemy 20 minut.