CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Muffiny z ricottą, ogórkiem i kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muffiny nie wymagające wyrabiania ani ubijania, wystarczy dokładnie wymieszać składniki. Dzięki serkowi ricotta, muffiny są przyjemnie wilgotne.

Muffiny z ricottą, ogórkiem i kurczakiem

Składniki:

Muffiny z ricottą, ogórkiem i kurczakiem

 

  • mąka pszenna 250 g
  • mleko 100-120 ml
  • serek ricotta 100 g
  • olej 50 ml
  • 2 jajka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz
  • przyprawa kebab-gyros 1 czubata łyżeczka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1/2 płaska łyżeczka sody
  • ogórki gruntowe 65 g
  • wędzony filet piersi kurczaka ok.90 g
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Muffiny z ricottą, ogórkiem i kurczakiem
Ogórki i filet drobiowy kroimy w drobną kostkę.

Najpierw mieszamy suche składniki.

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawę kebab-gyros, sól i pieprz mieszamy.

Teraz mokre składniki.

Mleko mieszamy z olejem, energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku, ser ricotta, posiekaną natkę pietruszki i na koniec pokrojone ogórki i mięso.

Teraz partiami dosypujemy suche składniki do mokrych, nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników.

Łyżką przekładamy ciasto do 14 silikonowych muffinek.

Pieczemy w 170 C około 25 minut.

Tagi:

ricotta