Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Tiramisu z puszytym kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie do wykonania tiramisu, bez pieczenia. Taka uproszczona wersja tego deseru. Z tego co było pod ręką. Wyszło bardzo pysznie.

Tiramisu z puszytym kremem

Składniki:

Tiramisu z puszytym kremem

Krem:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku ( według uznania )

Dodatkowo:

  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )
  • kakao ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Tiramisu z puszytym kremem
1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.

2. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.

3. Kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku ubijamy na puszysty krem.

4. Następnie biszkopty maczamy w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem i oprószamy kakao.

5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.

6. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.

Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.

Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.