Sposób przygotowania:
Tiramisu z puszytym kremem
1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
2. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.
3. Kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku ubijamy na puszysty krem.
4. Następnie biszkopty maczamy w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem i oprószamy kakao.
5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.
6. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
2. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.
3. Kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku ubijamy na puszysty krem.
4. Następnie biszkopty maczamy w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem i oprószamy kakao.
5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.
6. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam, jest proste i szybkie w wykonaniu ) I pyszne :)