Sposób przygotowania:
Makowiec w kruchym cieście
Z mąki, cukru, masła, żółtek, proszku do pieczenia i kilku kropli aromatu migdałowego zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15- 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć ciasto i podzielić je na dwie równe części. Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Korzystając z jednej części zagniecionego ciasta wylepić spód blaszki.
Na wylepiony spód wyłożyć makową masę z puszki. Trafiła mi się bardzo fajna gotowa masa sporo nadziana różnymi bakaliami (ze sporą ilością skórki pomarańczowej). Masę rozprowadzić po całym spodzie. Na wierzch wykorzystać drugą część zagniecionego ciasta - można je rozwałkować i ułożyć na wierzchu lub odrywać palcami i układać na wierzch zakrywając całą masę (ja wybrałam ten drugi sposób).
Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec ciasto około 1 godzinę.
Na wylepiony spód wyłożyć makową masę z puszki. Trafiła mi się bardzo fajna gotowa masa sporo nadziana różnymi bakaliami (ze sporą ilością skórki pomarańczowej). Masę rozprowadzić po całym spodzie. Na wierzch wykorzystać drugą część zagniecionego ciasta - można je rozwałkować i ułożyć na wierzchu lub odrywać palcami i układać na wierzch zakrywając całą masę (ja wybrałam ten drugi sposób).
Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec ciasto około 1 godzinę.