Makowiec w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowe nadzienie w towarzystwie kruchego ciasta, szybkie w przygotowaniu ciasto, ponieważ z wykorzystaniem masy makowej z puszki.

Makowiec w kruchym cieście

Składniki:

Makowiec w kruchym cieście

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • kostka (200g) masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • masa makowa w puszce

Sposób przygotowania:

Makowiec w kruchym cieście
Z mąki, cukru, masła, żółtek, proszku do pieczenia i kilku kropli aromatu migdałowego zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 15- 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu wyjąć ciasto i podzielić je na dwie równe części. Średniej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Korzystając z jednej części zagniecionego ciasta wylepić spód blaszki.

Na wylepiony spód wyłożyć makową masę z puszki. Trafiła mi się bardzo fajna gotowa masa sporo nadziana różnymi bakaliami (ze sporą ilością skórki pomarańczowej). Masę rozprowadzić po całym spodzie. Na wierzch wykorzystać drugą część zagniecionego ciasta - można je rozwałkować i ułożyć na wierzchu lub odrywać palcami i układać na wierzch zakrywając całą masę (ja wybrałam ten drugi sposób).

Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec ciasto około 1 godzinę.