Ewa Capri

Ewa Capri

Kucharz
[Przepisów: 6]

Muffiny cappuccino z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i pyszne, możemy dodać do nich ulubiony rodzaj cappuccino :) Idealne małe "conieco" do kawy :)

Muffiny cappuccino z czekoladą

Składniki:

Muffiny cappuccino z czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki ulubionego cappuccino
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść czekoladowych groszków lub 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta czekolada gorzka na wierzch

 

Sposób przygotowania:

Muffiny cappuccino z czekoladą
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kawę, cukier. W drugiej wymieszać jajo, olej, mleko. Zawartość miski drugiej przelać do pierwszej, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, wsypać groszki czekoladowe lub czekoladę, rozprowadzić po masie. Formę do muffin wypełnić papilotkami, nakładać ciasto do 2/3 ich wysokości. Piec około 22 minut w temperaturze 190 stopni. Składniki lukru wymieszać ze sobą, polać muffiny, udekorować startą czekoladą.