lolajna7

lolajna7

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Muffiny karobowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny stworzone na potrzeby moich alergików-bez jaj i nabiału, są pyszne, wilgotne i śmiem twierdzić zdrowe dzięki wykorzystanym "zamiennikom" a robi się je błyskawicznie

Muffiny karobowe

Składniki:

Muffiny karobowe

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki karobu
  • 170 g cukru Dark Muscovado
  • ok 180-200 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złotego zalanego 1/2 szkl wrzątku
  • ewent. 1-2 łyżki likieru wiśniowego

 

Sposób przygotowania:

Muffiny karobowe
Suche składniki wymieszać w jednej misce. Siemie lniane zalać wrzącą wodą i przestudzić. Dodać olej, wodę gazowaną ewent. likier i dobrze rozmieszać np. trzepaczką. Wlać mokre składniki do suchych i krótko(to ważne!) wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem 12 papilotek. Włożyć do piekarnik nagrzanego do 200st. i piec ok 20-25 minut(do suchego patyczka) Muffiny można wzbogacić np. dodając żurawinę, rodzynki lub dozwolone orzechy