misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 632]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Muffinki kakaowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste muffinki kakaowe. Doskonałe nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty.

Muffinki kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki kakaowe

 

 

  • Dekoracja:

 

 

  • złote i srebrne perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki kakaowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Do masy dodajemy po jednym jajku. Do połączonych składników dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki. Całość miksujemy na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy papilotki i pieczemy w temp. 190 st przez 20 minut.

Upieczone studzimy.

Śmietanę kremówkę wlewamy go garnuszka i zagotowujemy. Wrzącą zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi do masy wrzucamy masło i ponownie mieszamy, aż połączy się ono z czekoladą.

Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia.

Gęsty krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy wierzch każdej muffinki.

Każdą muffinkę posypujemy cukrowymi perełkami.
Muffinki kakaowe
Gdy składniki się połączą dodajemy partiami przesiane sypkie składniki - całość miksujemy na jednolitą masę.
Muffinki kakaowe
Wrzącą zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę.
Muffinki kakaowe
Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia.
Muffinki kakaowe
Gęsty krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy wierzch każdej muffinki.