iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Muffiny migdałowo- truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muffiny migdałowo- truskawkowe

Muffiny migdałowo- truskawkowe

Składniki:

Muffiny migdałowo- truskawkowe

 

  • 25 dag truskawki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka tarte migdały
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 szt jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier puder
  • barwnik czerwony

 

Sposób przygotowania:

Muffiny migdałowo- truskawkowe
Do jednej miski dajemy 2 całe jajka , 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę mleka - mieszamy ubijaczką. Do drugiej miski dodajemy 1 szklankę tartych migdałów, 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę proszku. dodajemy cukier zwykły - mieszamy. Łączymy zawartość dwóch misek - lekko mieszamy łyżką - nie mikserem. Truskawki obieramy myjemy suszymy i kroimy na pół. Do papilotek dajemy 1 łyżkę ciasta na to połówkę lub całą truskawkę i znów łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Robimy lukier mieszając barwnik z cukrem pudrem - lukrujemy zimne ciastka.