Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny miodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne muffiny miodowe - proste i smaczne

Muffiny miodowe

Składniki:

Muffiny miodowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 10 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Muffiny miodowe
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru i mieszamy ze sobą suche składniki. W drugirj, oddzielnej misce łączymy ze sobą mokre składniki : wbijamy jedno jajo, dodajemy do niego szklankę jogurtu greckiego, trzy łyżki śmietany 18 procentowej, pół szklanki oleju oraz 10 łyżek miodu. Mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki . Do suchych składników przelewamy mokre. Mieszamy niestarannie gdyż ciasto na muffiny powinno zawierać grudki mączne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy formy na muffiny olejem żeby nie przypiekły się do blaszki. Pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy czy upieczone suchym patyczkiem lub wykałaczką- patyczek po wbiciu i wyjęciu z muffina powinien być suchy. Jeżeli ciasto zostanie na patyczku oznacza że musimy jeszcze podpiec. Posypujemy cukrem pudrem