Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne muffiny piernikowe - idealne na święta

Muffiny piernikowe

Składniki:

Muffiny piernikowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do peiczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu biszkoptowego ( możemy zastąpić ten smak jogurtem naturalnym )
  • 1 jajo
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Muffiny piernikowe
Do miski wsypujemy : dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżki kakao, dwie łyżeczki cynamonu , dwie łyżeczki przyprawy do pierników oraz szklankę cukru. Mieszamy ze sobą suche składniki. W oddzielnej misce łączymy ze sobą składniki mokre: wlewamy szklankę jogurtu greckiego, pół szklanki oleju, pół szklanki jogurtu biszkoptowego, wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy żeby się dobrze połączyły składniki. Do suchych składnikow przelewamy mokre i mieszamy wszystko razem - niestarannie . Muffiny mogą mieć śmiało grudki mączne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki natłuszczamy bardzo małą ilością oleju po to by muffiny nie przystały do blaszki. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości ciastem.Pieczemy ok 30-35 minut. Sprawdzamy czy są już upieczone suchym patyczkiem lub wykałaczką. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy upieczone muffiny. Odstawiamy do zastygnięcia się polewy.