Sposób przygotowania:
Muffiny śmietankowe z twarożkiem surimi
Składniki suche wymieszać w dużej misce. Składniki mokre( bez masła) w drugiej misce. Wymieszać razem, i dodać stopione, lekko przestudzone masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta od mąki- dodać odrobinę jogurtu.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Formę na 12 sztuk wysmarować tłuszczem.
Do foremek nakładać łyżką ciasto na 2/3 wys.
Piec 5 min od dołu. 15 min- góra dół. Na ostatnie 5 min zmniejszyć temp na 170 stopni. Piekarnik wyłączyć i zostawić muffinki w ciepłym piekarniku jeszcze chwilę. Mają prawo trochę opaść.
W czasie pieczenia przygotować puszysty twarożek surimi- wymieszać twarożek z solą, pieprzem, drobno posiekana cebulką. Z paluszków surimi ściągnąć te różową część. a białą część posiekać widelcem, dodać do twarożku, wymieszać. Różowe pasek rozdzielić na długie wiórki( makaroniki:)
Muffinki wyciągnąć z piekarnika, ostudzić- i dopiero wtedy odciąć "czubki", do środka kłaść twarożek surimi i na to długie wiórki, przykryć pokrywką.
Podawać jako bułeczki na śniadanie, jako przekąske, można też zapakować i wziąść do pracy:)
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Formę na 12 sztuk wysmarować tłuszczem.
Do foremek nakładać łyżką ciasto na 2/3 wys.
Piec 5 min od dołu. 15 min- góra dół. Na ostatnie 5 min zmniejszyć temp na 170 stopni. Piekarnik wyłączyć i zostawić muffinki w ciepłym piekarniku jeszcze chwilę. Mają prawo trochę opaść.
W czasie pieczenia przygotować puszysty twarożek surimi- wymieszać twarożek z solą, pieprzem, drobno posiekana cebulką. Z paluszków surimi ściągnąć te różową część. a białą część posiekać widelcem, dodać do twarożku, wymieszać. Różowe pasek rozdzielić na długie wiórki( makaroniki:)
Muffinki wyciągnąć z piekarnika, ostudzić- i dopiero wtedy odciąć "czubki", do środka kłaść twarożek surimi i na to długie wiórki, przykryć pokrywką.
Podawać jako bułeczki na śniadanie, jako przekąske, można też zapakować i wziąść do pracy:)