thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Muffiny śmietankowe z twarożkiem surimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki w innym, zaskakującym wydaniu

Muffiny śmietankowe z twarożkiem surimi

Składniki:

Muffiny śmietankowe z twarożkiem surimi

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 280g mąki
  • 2 łyzki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku+ 1 łyżka na wierzch
  • 15 dag startego, wyraźnego w smaku sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli, pieprz, kosteczka cebulowa Knorr
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1 duże jajo
  • kwaśna śmietana- kubeczek 200ml
  • jogurt naturalny- mały kubeczek
  • 4 łyżki masła rozpuszczonego+ masło do wysmarowania foremek
  • ORAZ:
  • 1 opakowanie puszystego twarożku naturalnego( Almette, Twój Smak)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sól, pieprz
  • 10 paluszków krabowych Surimi

 

Sposób przygotowania:

Muffiny śmietankowe z twarożkiem surimi
Składniki suche wymieszać w dużej misce. Składniki mokre( bez masła) w drugiej misce. Wymieszać razem, i dodać stopione, lekko przestudzone masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta od mąki- dodać odrobinę jogurtu.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Formę na 12 sztuk wysmarować tłuszczem.
Do foremek nakładać łyżką ciasto na 2/3 wys.
Piec 5 min od dołu. 15 min- góra dół. Na ostatnie 5 min zmniejszyć temp na 170 stopni. Piekarnik wyłączyć i zostawić muffinki w ciepłym piekarniku jeszcze chwilę. Mają prawo trochę opaść.

W czasie pieczenia przygotować puszysty twarożek surimi- wymieszać twarożek z solą, pieprzem, drobno posiekana cebulką. Z paluszków surimi ściągnąć te różową część. a białą część posiekać widelcem, dodać do twarożku, wymieszać. Różowe pasek rozdzielić na długie wiórki( makaroniki:)

Muffinki wyciągnąć z piekarnika, ostudzić- i dopiero wtedy odciąć "czubki", do środka kłaść twarożek surimi i na to długie wiórki, przykryć pokrywką.
Podawać jako bułeczki na śniadanie, jako przekąske, można też zapakować i wziąść do pracy:)