Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne mocno bananowe muffiny

Muffiny z bananami

Składniki:

Muffiny z bananami

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka jogurtu bananowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 banany
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Muffiny z bananami
Banany obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Dwie szklanki mądzki wsypujemy do jednej miski, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier. Mieszamy suche składniki. W oddzielnej misce dodajemy szklankę jogurtu bananowego, pół szklanki oleju, cztery łyżki mleka, wbijamy jedno jajo i dokładnie ze sobą łączymy płyny. Do suchych składników przelewamy mokre. Mieszamy - nie dokładnie. Dodajemy pokrojone banany i ponownie miszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości i pieczemy ok 30- 35 minut. Najlepiej sprawdzić czy nasze muffiny są już upieczone suchym patyczkiem lub wykałaczką. Delikatnie przestudzone muffiny posypujemy po wierzchu cukrem pudrem .