Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne muffinki z chałwą posypane cukrem pudrem

Muffiny z chałwą

Składniki:

Muffiny z chałwą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • szklanka cukru
  • szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki maślanki
  • 110 g chałwy
  • 1 jajo
  • cukier puder do posypania
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Muffiny z chałwą
Dwie szklanki mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do niej również dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka kakao, cukier ,oraz kruszymy chałwę. Mieszamy suche produkty ze sobą. W drugiej, oddzielnej misce mieszamy płyny : dodajemy szklankę jogurtu greckiego , pół szklanki oleju,wbijamy jedno jajo i dodajemy 100 ml mleka. Mieszamy dokładnie płyny do połączenia się ze sobą. Do suchych produktów przelewamy mokre i mieszamy razem wszystko. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni. Formy na muffiny wysmarować lekko masłem lub olejem po to by do blaszki nie przystało ciasto. Formy wypełniamy do 3/4 wysokości . Pieczemy nasze muffiny ok. 30-35 minut. Najlepiej jest zobaczyć czy muffiny już są dobre po przez wbicie i wyjęcie z muffina suchego patyczka lub wykałaczki - jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że są już upieczone. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.