Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne muffiny z polewą czekoladową

Muffiny z polewą czekoladową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny z polewą czekoladową

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukry
  • łyżka kakao
  • szklanko maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajo
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Muffiny z polewą czekoladową
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy cukier oraz kakao. Mieszamy ze sobą suche składniki. Do drugiej miski dodajemy szklankę maślanki, wlewamy pół szklanki oleju, dodajemy dwie łyżki mleka oraz wbijamy jedno całe jao. Mieszamy ze sobą dokładnie płyny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do suchych składników przelewamy mokre produkty. Mieszamy - nie musi być dokładni, muffiny śmiało mogą mieć grudki mączne. Formy na muffiny smarujmy masłem lub lekko olejem, żeby ciasto nie przystało do blaszki. Następnie napełniamy je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 30 minut - najlepiej sprawdzić jest suchym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już dobre. Później w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamane na kawałki czekolady. Smarujemy nasze upieczone muffiny polewą czekoladową- odstawiamy do zastygnięcia.
Muffiny z polewą czekoladową
Upieczone muffinki - serduszka :)
Muffiny z polewą czekoladową
muffiny misie :)
Muffiny z polewą czekoladową
dokładnie łączymy ze sobą mieszając mokre sklądniki