Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny z porem i mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.

Muffiny z porem i mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z porem i mozzarellą

Około 10 sztuk:

  • 100 g sera mozzarella (takiego nie z zalewy)
  • 60 g pora (białej części)
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 100 ml wody
  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1-2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne)

Dodatkowo:

  • papryka w proszku lub ulubione zioła do oprószenia wierzchu

Sposób przygotowania:

Muffiny z porem i mozzarellą

Przygotowanie składników:

Muffiny z porem i mozzarellą
Odrobinę mozzarelli należy zostawić do posypania wierzchu.

Ser należy zetrzeć dużych i średnich oczkach tarki, a pora pokroić w półtalarki.

Masa:

Muffiny z porem i mozzarellą
Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę oraz gałkę muszkatołową, a w drugiej jajko, olej i wodę.
Obie zawartości misek zmiksować.

Na końcu do ciasta wmieszać pora oraz startą mozzarellę - odrobinę zostawić do posypania wierzchu.

Przed pieczeniem:

Muffiny z porem i mozzarellą
Muffinki można posypać swoimi ulubionymi przyprawami.

W formie do pieczenia muffinek umieścić papierowe papilotkami, ktore następnie należy wypełnić ciastem (do 43/4 ich wysokości).
Muffinki posypać pozostawionym serem oraz oprószyć przyprawami.

Pieczenie:

Muffiny z porem i mozzarellą
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.