kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek dyniowy. Chleb ładnie wyrasta i ma piękny żółty kolor. Bardzo polecam.

Chleb dyniowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb dyniowy

 

  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • keksówka 28 x 8 x 8
  • papier do pieczenia

Ponadto :

  • keksówka 12 x 24
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowy
Do miski wkładamy puree dyniowe i wlewamy ciepłą wodę oraz olej i mieszamy. Dodajemy suszone drożdże i mąkę oraz sól i cukier. Wyrabiamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki, wyrównujemy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Chleb dyniowy
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.
Chleb dyniowy
Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce.