Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowy śmietankowiec
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.
Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.
Masa;
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Studzimy.
Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.
Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Herbatę zaparzamy i studzimy.
Dodajemy sok z cytryny.
Nasączamy blaty biszkoptu.
Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego ;)
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.
Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.
Masa;
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.
Studzimy.
Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.
Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.
Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Herbatę zaparzamy i studzimy.
Dodajemy sok z cytryny.
Nasączamy blaty biszkoptu.
Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego ;)
SylaUla
gosiapiotrek23
;)