gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto cytrynowy śmietankowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietankową z dodatkiem galaretek cytrynowych. Polecam przepis.

Ciasto cytrynowy śmietankowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto cytrynowy śmietankowiec

Biszkopt

Masa;

  • 4 galaretki cytrynowe,
  • 3 śnieżki +3 szklanki mleka.

Dodatkowo;

  • 1 saszetka herbaty miętowej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 ml wrzątku do zaparzenia herbaty.

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowy śmietankowiec
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciagle ubijając masę.

Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.

Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Wystudzony, przekroić na 2 blaty.

Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.

Masa;

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Studzimy.

Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.

Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.

Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Herbatę zaparzamy i studzimy.

Dodajemy sok z cytryny.

Nasączamy blaty biszkoptu.

Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim.

Schładzamy w lodówce.

Smacznego ;)
Ciasto cytrynowy śmietankowiec
Wystudzony biszkopt, przekroić na 2 blaty.
Ciasto cytrynowy śmietankowiec
Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.