Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Muffiny z wiśniowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muffiny z wiśniowym środkiem, oblane czekoladą

Muffiny z wiśniowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z wiśniowym nadzieniem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 maślanki
  • 3 jajka
  • domowa konfitura wiśniowa

 

  • Polewa:
  • czekolada mleczna
  • jagody goji

Sposób przygotowania:

Muffiny z wiśniowym nadzieniem
Ciasto robimy tradycyjną metodą - składniki dzielimy na mokre i suche. W jednej misce mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam jajka, olej, maślankę. Następnie łączę obie misce, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Do papierowych foremek wlewam ciasto na 1/3 wysokości. Następnie łyżką nakładam domową konfiturę z całymi wiśni. Przykrywam kolejną porcją ciasta. Piekę przez około 25-30 minut w 180C. Gotowe muffiny studzę, i oblewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przyozdabiam suszonymi jagodami goji.
Muffiny z wiśniowym nadzieniem
z podnaych składników wyrabiam masę na ciasto
Muffiny z wiśniowym nadzieniem
przelewam ciatso do foremek i nakładam konfiturę
Muffiny z wiśniowym nadzieniem
na wierzch wylewam drugą porcję ciasta aby zakryła konfiturę
Muffiny z wiśniowym nadzieniem
po upieczeniu studzę je, aby później oblać czekoladą