KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Mule w białym winie ala Kristofe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedząc tą potrawę poczuj śródziemnomorski klimat, twój wzrok niech powędruje nad niebieskie morze które ukoi twoje smaki.

Mule w białym winie ala Kristofe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mule w białym winie ala Kristofe.

 

  • 700-800 gram bardzo świeżych muli ( ja kupuję w makro, muszą być bardzo świeże jeśli z potrawy mamy wydobyć wszystkie najlepsze smaki, kupując mule zwracaj uwagę nie na termin ważności a na datę pakowania, nie może być dłuższy niż 5-6 dni )
  • 2 sztuki małych szalotek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka świeżego imbiru,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • 2 sztuki ostrej papryki,
  • kilkanaście liści szpinaku,
  • 300 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • kilka kromek bagietki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sos rybny,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,

 

Sposób przygotowania:

Mule w białym winie ala Kristofe.
Przygotowujemy mule, myjemy dokładnie, wkładamy do zimnej osolonej wody na 15 minut, wszystkie które wypłyną są do wyrzucenia. Podczas moczenia muli przygotowujemy pozostałe składnik,szalotki kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy na średniej wielkości części, paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy kilka kropli dobrej oliwy, podgrzewamy, wsypujemy kolejno cebulę, czosnek, imbir wszystko rumienimy dodajemy paprykę i po chwili dolewamy wino, wszystko doprawiamy przyprawami i wrzucamy na gotujący płyn mule. Garnek przykrywamy i po kilku minutach jeśli mule się otworzą dosypujemy szpinak i pietruszkę. Równocześnie przygotowujemy grzanki w piekarniku, kromki bagietki skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem do smaku, wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 8 minut. Do szklanej wazy wsypujemy mulę wraz z sosem, dodajemy grzanki, które z sosem smakują wyśmienicie, przyozdabiamy pietruszką, cytryną i zasiadamy do uczty. Bardzo polecam, dzisiejsza kolacją udała się na piątkę , moja rodzinka smakowała i była zaspokojona kulinarnie, na koniec wszyscy maczali grillowaną bagietkę w pozostałym sosie, słyszałem tylko " ale pycha" ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Mule w białym winie ala Kristofe.
Etap 1
Mule w białym winie ala Kristofe.
Etap 2

Tagi:

szpinak sosy