SUPERPRZEPIS

Mule z selerem naciowym

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Mule z selerem naciowym Więcej zdjęć (4)

Mule z eliksirem młodości i zdrowia.

Składniki:

Mule z selerem naciowym

 

  • 400 gr świeżych muli,
  • szalotka,
  • 100 gr selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm korzenia imbiru,
  • mały pęczek pietruszki,
  • 1/2 puszki pomidorów bez skórek,
  • połowa butelki, białego wytrawnego wina,
  • oliwa,
  • sos sojowy do smaku,
  • sok z połowy cytryny,

Sposób przygotowania:

Mule z selerem naciowym
Mule dokładnie myjemy i odstawiamy na godzinę do zimnej osolonej wody, po wymoczeniu powtórnie myjemy. Czosnek, cebulkę, imbir kroimy na drobną kostkę, do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy krótko na złoty kolor, kolejno dodajemy pomidory, sos sojowy,wino i gotujemy około 10 minut. Do gotowego sosu wrzucamy mulę, pokrojony seler naciowy i część pietruszki, gotujemy 5 minut, tak aby pootwierały się mulę, przed podaniem posypujemy natką pietruszki, lampka dobrego białego wina i SMACZNEGO..
Mule z selerem naciowym
Mulę dokładnie myjemy w zimnej osolonej wodzie.
Mule z selerem naciowym
Przygotowujemy sos, to w nim będziemy gotować mule.
Mule z selerem naciowym
Pietruszkę i seler kroimy, razem z mulami dodajemy do sosu i gotujemy.