Haniia88

Haniia88

Kucharz
[Przepisów: 21]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno czekoladowy i puszysty mus

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 250 g czekolady najlepiej gorzkiej
  • 2 łyżki brandy
  • 4 łyżki wody
  • 30 g masłą
  • 3 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 130 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
w garnuszku umieścic czekoladę i wodę. Rozpuścić w kąpieli wodnej po rozpuszczeniu dodać masło. Następnie ostudzić i dodać alkohol. W między czasie ubić na sztywno białka pod koniec ubijania dodać cukier puder Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka i wymieszać. Ubić kremówkę. Na koniec do masy czekoladowej dodać pianę i bitą śmietanę. Mus należy wstawić do lodówki. Można podawać w pucharkach, miseczkach bądź jednej dużej misce. Najbardzie lubię z malinami. Mus czekoladowy podaje także w formie ciasta. Przepis znajduje się w moich przepisach :) Smacznego :)