Mus czekoladowy to pyszny i lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba mocno schłodzonej śmietanki 30 procent oraz odrobiny gorzkiej czekolady wymieszanej z mleczną. Słodkości rozpuszcza się w kąpieli wodnej. Następnie do drugiego rondelka nalewa się wody i doprowadza do wrzenia. Na koniec wszystko się dokładnie miesza, a śmietanę ubija na sztywno do dekoracji. Wierzch deseru można również ozdobić ulubionymi owocami.
Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie to idealny deser zarówno na wystawnym przyjęciu, jak i spotkaniu ze znajomymi. Każdy dostępny na rynku świeży owoc jadalny można łączyć z czekoladą, gorzką lub mleczną: maliny, poziomki, gruszki, pomarańcze. Podobnie jest z owocami suszonymi: rodzynkami, żurawiną, morelami. Popularne są truskawki w czekoladzie, banany na patyku oblane czekoladą z dodatkiem kolorowej posypki, śliwki oraz wiśnie w czekoladzie, a także ciasto z letnimi owocami oblane czekoladą.

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Wielbiciele czekolady mogą przygotować mazurka czekoladowego na kruchym cieście. Wówczas kakao i czekoladę dodaje się również do ciasta. Najlepiej wykorzystać w tym celu dwa rodzaje czekolady: gorzką (o dużej zawartości kakao) oraz mleczną. Mazurek kakaowy wyśmienicie smakuje z bakaliami, bitą śmietaną i kandyzowanymi pomarańczami.

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i cukrem. Masę czekoladową wykorzystuje się do ozdabiania lub przekładania tortów z bitej śmietany, ciast i innych słodkości, takich jak wafle czy andruty. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tortu mascarpone z dodatkiem masy czekoladowej.

Daktyle w czekoladzie

Daktyle w czekoladzie

Daktyle w czekoladzie to sposób na samodzielne przygotowanie wyśmienitych słodyczy. Używając jedynie gorzkiej czekolady i odrobiny cynamonu, można stworzyć przekąskę w wersji fit. Do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady najlepiej dodać odrobinę masła orzechowego, cukru waniliowego, przyprawę do piernika lub chili. Suszone daktyle (koniecznie bez pestek) można nabijać na wykałaczkę, moczyć w czekoladzie i układać na talerzyku do zastygnięcia. Dzięki temu cały proces będzie przebiegał sprawnie i higienicznie.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to idealny deser dla miłośników czekolady. Ciasto piecze się w formach do babek lub keksu. Miękkie masło uciera się z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaje jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Najważniejszym składnikiem babki jest czekolada. Można ją pokruszyć na mniejsze kawałki, połączyć z ciastem i piec całość w piekarniku. Babkę polewa się rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą polewę można oprószyć wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub płatkami migdałów.

Polecane przepisy do kategorii Mus czekoladowy

Znaleźliśmy 107 przepisów w kategorii Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

akrobatka2 akrobatka2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: