Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 40 dag czekolady mlecznej
  • 2 ½ łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 3 jajka
  • 350 ml kremówki
  • 10 dag płatków migdałowych, prażonych

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy

Cukier rozpuszczamy w wodzie podgrzewając na małym ogniu, aż powstanie syrop. Dodajemy podzieloną na kawałki czekoladę i mieszamy cały czas, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, odstawiam na 5 minut. Dodajemy żółtka i ucieramy; zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę, dodajemy do czekolady. Następnie ubijamy białka, łączymy z masą, przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin.