Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Mus czekoladowy w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mus czekoladowy o smaku wanilii romansującej z pomarańczą, serwowany w... połówkach pomarańczy.

Mus czekoladowy w pomarańczach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus czekoladowy w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy w pomarańczach
Pomarańcze kroimy na połówki: z siedmiu połówek wyciskamy sok (który następnie ze smakiem wypijamy ;)), ósmą połówkę zostawiamy (posłuży za ozdobę na półmisku). Wyciskając sok, zbieramy do kubeczka pozostający po odciśnięciu miąższ. Pozostawiamy również odciśnięte skórki-połówki. W rondelku rozpuszczamy masło oraz miód (uwaga - nie zagotowujemy). Do rozpuszczonych składników dodajemy pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady, 30g cukru wanilinowego oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Czekamy aż czekolada rozpuści się na niewielkim ogniu, pilnując aby nie zagotowała się. Kiedy to nastąpi dodajemy 3 łyżki tartych orzechów laskowych oraz miąższ z wyciśniętych pomarańczy. Mieszamy. dodajemy 5 łyżek cukru-pudru. Mieszamy. Teraz zagotowujemy czekoladę, później ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. Nie gorącą (lecz wciąż lekko ciepłą) czekoladową masę przekładamy po równo do przygotowanych połówek po pomarańczach. na wierzch dla ozdoby kładziemy całe połówki orzechów włoskich. Podajemy na półmisku, kładąc obok dla ozdoby (do czasu... ;)) pozostałą jedną połówkę pomarańczy. Czekoladowy mus jemy łyżeczką prosto z wydrążonej skórki owocu. Smacznego! :)
Mus czekoladowy w pomarańczach
Na początku "rozprawiamy się" z pomarańczami - dziś wykorzystamy je w 100 procentach.
Mus czekoladowy w pomarańczach
Do roztopionego masła i miodu dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier wanilinowy.
Mus czekoladowy w pomarańczach
Po dodaniu tartych orzechów laskowych i wymieszaniu dodajemy miąższ z pomarańczy.
Mus czekoladowy w pomarańczach
Mus przekłądamy do przygotowanych wcześniej połóek pomarańczy.