kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Mus jabłkowo-cytrynowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy mus,pyszny dodatek do ciast,naleśników i nie tylko....

Mus jabłkowo-cytrynowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mus jabłkowo-cytrynowy.

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowo-cytrynowy.
Jabłka umyłam,obrałam,usunęłam gniazda nasienne,pokroiłam na mniejsze kawałki i jeszcze raz umyłam.Przełożyłam do dużego garnka,wlałam sok z cytryny i wsypałam cukier.Dokładnie zamieszałam.Garnek postawiłam na dużym ogniu do momentu zagotowania.Następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam ok 35 do 40 minut aby jabłka się rozpadły i nadmiar płynu odparował,oczywiście co jakiś czas mieszając aby uniknąć przypalenia.Gorący mus przelałam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam kilka minut.
Mus jabłkowo-cytrynowy.
Jabłka z mojego ogródka.Soczyste i lekko kwaskowe,doskonałe na przetwory.
Mus jabłkowo-cytrynowy.
Obrane i pokrojone jabłka przełożyłam do garnka,dodałam cukier i sok z cytryny.
Mus jabłkowo-cytrynowy.
Gorący mus przelałam do wyparzonych słoików.