szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mus jabłkowy z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mus jabłkowy z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi przygotowałam jako nadzienie do naleśników, ale może być też wykorzystywany do innych dań.

Mus jabłkowy z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus jabłkowy z suszoną żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z suszoną żurawiną
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki, nie muszą być równe gdyż i tak się rozpadną. Przekładamy na patelnie, możemy podlac odrobiną wody aby się nie przypaliły i podsmażamy aż rozmiękną od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka będą miękkie dodajemy cukier puder do smaku, orzechy i żurawinę drobno posiekane oraz skórkę cytrynową kandyzowaną. Całość podsmażamy ąz wyparuje większość wody.
Mus jabłkowy z suszoną żurawiną
Etap 1 Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy
Mus jabłkowy z suszoną żurawiną
Etap 2 Do podsmazanych jabłek dodajemy żurawinę
Mus jabłkowy z suszoną żurawiną
Etap 3 Dodajemy cukier puder i mieszamy całość
Mus jabłkowy z suszoną żurawiną
Etap 4 Dodajemy posiekane orzechy włoskie