marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

mus jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

mus jabłkowy z dodatkiem imbiru

mus jabłkowy

Składniki:

mus jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

mus jabłkowy
7 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie.
Jabłka obieramy krojąc w cienkie plastry. W garnku gotujemy jabłka z cukrem, mieszając na gładkie puree. Imbir ucieramy dodając do jabłek. Puree jabłkowe zdejmujemy z ognia dodając masło, 5 jajek oraz odsączone listki żelatyny. Całość ubijamy na jednolitą masę, którą wylewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Umieszczamy formę w kąpieli wodnej i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie schładzamy zostawiając na noc w lodówce.