Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mus pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taki mus z soczystych pomarańczy z posmakiem karmelowym jest doskonałym dodatkiem do deserów lub ciast...

Mus pomarańczowy

Składniki:

Mus pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Mus pomarańczowy

Etap 1

Mus pomarańczowy
Obrane wyfiletowane i odsączone z soku pomarańcze.

Pomarańcze obrać, wyfiletować (obrać z białych błonek) i odsączyć (sok wykorzystać inaczej). Wagę pomarańczy podałam po obraniu i odsączeniu z soku.

Etap 2

Mus pomarańczowy
Biały cukier rozsypany na dnie garnka i podgrzewany.

Na dnie garnka rozsypać cukier. Podgrzewać go na małym ogniu, aż się stopi i zmieni kolor na złoty. Uważać, żeby nie przypalić karmelu.

Etap 3

Mus pomarańczowy
Cząstki pomarańczy wrzucone do złotego karmelu.

Do karmelu wrzucić odsączone cząstki pomarańczy.

Etap 4

Mus pomarańczowy
Cząstki pomarańczy ugotowane w gorącym karmelu.

Gotować, aż pomarańcze się rozpadną, a większość płynu odparuje. Podczas gotowania wymieszać je od czasu do czasu.

Etap 5

Mus pomarańczowy

Mus ostudzić i zmiksować blenderem. Podawać np. jako polewę do deserów lub dodatek do ciast.