bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Mus śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Super mus, inny niż wszystkie.

Mus śliwkowy

Składniki:

Mus śliwkowy

 

  • 15 dag sliwek suszonych,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 białka,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1,5 dag zelatyny,
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Mus śliwkowy
Śliwki umyć, zalać winem, pozostawić do namoczenia. Następnie ugotować, usunąć pestki, rozbić w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w przygotowanej zimnej wodzie, przecier śliwkowy i sok z cytryny do smaku. Mus należy wyporcjować, oziębić i udekorować. Podawać nie później niż za godzinę od przyrządzania.

Tagi:

śliwki