elapolo

elapolo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Mus waniliowy z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świetny deser dla całej rodziny, może zastąpić budyń. Podany z sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie.

Mus waniliowy z kaszy manny

Składniki:

Mus waniliowy z kaszy manny

 

  • 350ml wody +100 ml.

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

 

 

  • torebka cukru waniliowego

 

  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mus waniliowy z kaszy manny
Wodę zagotować razem z 2 łyżkami cukru. Kaszę manna zalać 100 ml. wody i dokładnie wymieszać w kubku. Nastepnie wlać do gotującej się wody i gotować około 7 min. ciagle mieszając.

W miseczce wymieszać śmietane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia, aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszac widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną.

Mus przelac do pucharków. Jabłko pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Na rozgrzaną patelnie dodajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwile podsmażamy z każdej strony.

Jabłkami dekorujemy desery.