Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbaremKROK 1
3 łyżki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać z cukrem, mąką i drożdżami. Zaczyn odstawić na 15minut.
KROK 2
Mąkę przesiać przez drobne sito i przygotować resztę składników.
KROK 3
W garnuszku rozpuścić masło. Do masła dodać 200ml mleka i cukier, całość wymieszać i delikatnie podgrzać.
KROK 4
Do 3/4 przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajko i masę maślaną. Ciasto ugnieść i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
KROK 5
Składniki na kruszonkę ugnieść palcami i odstawić do lodówki.
KROK 6
Rabarbar pokroić w plasterki o grubości około 0,5cm, zalać wodą i dodać jedno opakowanie cukru wanilinowego- dusić około 10minut.
KROK 7
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich płaskie bułeczki. Na wierzch nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. Drożdżówki piec 15-20minut w 180°C.
KROK 8
Upieczone drożdżówki smakują wyśmienicie jeszcze ciepłe jak i zimne. Smacznego :)