Sposób przygotowania:
Krem waniliowy dla alergika
Zagotowujemy dwie filiżanki wody żdródlanej. Niepełną filiżankę kaszy jaglanej przelewamy zimną wodą, a następnie wrzątkiem, żeby pozbawić ją ewentualnej goryczki. Wrzucamy kaszę do otującej się wody źródlanej i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez dwadzieścia minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Do rondelka wlewamy mleko owsiane lub inne mleko roślinne, które najbardziej lubimy. Dodajemy dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej oraz trzy suszone daktyle ekologiczne. Laskę wanilii wydrążamy z ziarenek i dodajemy do garnuszka. Wszystko razem gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy wszystko w blenderze na bardzo gładką masę dodając mleka owsianego w razie gdyby konsystencja była zbyt gęsta. Podajemy na ciepło lub po delikatnym schłodzeniu.