alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Mus z daktyli suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Musu z daktyli używam zamiast cukru do herbaty lub zamiast miodu do deserów. Często kupuję syrop z agawy, który jest dość drogi. Taniej jest przygotować sobie taki mus :)

Mus z daktyli suszonych

Składniki:

Mus z daktyli suszonych

 

  • 1 szkl daktyli bez pestek
  • 1 szkl gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mus z daktyli suszonych
Daktyle (najlepiej poszukać niesiarkowanych) włożyć np do słoika i zalać gorącą wodą. Odstawić na kilka godzin (u mnie są to 2 godziny, ale spokojnie można je dłużej moczyć, nawet całą noc, a rano zmiksować). Daktyle razem z wodą, w której się moczyły zmiksować na mus blenderem. Przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić i przechowywać w lodówce ok tygodnia. Świetnie nadaje się do osłodzenia np owsianki. Smacznego :)

Tagi:

beza bezy