Sposób przygotowania:
Naleśniczki orkiszowe z musem daktylowym
Zagotowujemy niewielką ilość źródlanej wody i zalewamy nią trzy pokawałkowane suszone daktyle, żeby tylko były przykryte. Odstawiamy do czasu, aż usmażymy naleśniczki. Jajka przepiórcze sparzamy wrzątkiem, rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem ćwierci szczypty soli, żeby piana lepiej się trzymała. Do wyskiego naczynia wsypujemy razową mąkę orkiszową, wlewamy trochę mleka owsianeg i łyżeczkę oleju słonecznikowego i dodajemy żółtka przepiórczych jaj. Wszystko dokładnie miksujemy dolewając mleka owsianego, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Smażymy naleśniczki bez dodatku tłuszczu. Daktyle z wodo miksujemy blenderem na gładką masę i takim musem polewamy wyłożone na talerzyku naleśniczki.