Sposób przygotowania:
Zapiekanka bananowa dla malucha
Gotujemy 2 filiżanki źródlanej wody i na wrzącą wrzucamy niepełną filiżankę kaszy jaglanej. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Mleko zagotowujemy w rondelku i dodajemy do niego pokrojone na niewielkei cząstki suszone daktyle ekologiczne. Gotujemy razem kilka minut i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Na dno ceramicznych foremek do zapiekania wsypujemy po dwie łyżki kaszy jaglanej. Mleko z daktulami miksujemy blenedrem na gładki mus. Kaszę zalewamy dwiema łyżkami musu daktylowego. Banana obieramy ze skórki i kroimy na półplasterki. Wykładamy cząstki banana na mus i zalewamy pozostałą masą daktulową. Zapiekankę wkładamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu musimy ją nieco ostudzić przed podaniem, bo będzie bardzo gorąca.