misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ciasteczka daktylowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zdrowe i niezwykle smaczne ciasteczka z nadzieniem daktylowym do popołudniowej herbaty lub kawy

Ciasteczka daktylowe

Składniki:

Ciasteczka daktylowe

 

  • NADZIENIE
  • 300 g daktyli bez pestek
  • ¾ szklanki soku jabłkowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka daktylowe

Nadzienie:

Sok jabłkowy wlewamy do rondelka, wsypujemy pokrojone daktyle i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż zmiękną, a płyn prawie wyparuje. Miksujemy blenderem na puree. Odstawiamy do ostygnięcia.


Ciasto:


Mąkę, otręby, sól i sodę mieszamy. Mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, skórkę cytrynową i miksujemy aż masa będzie jednolita. Do tej masy wsypujemy mąkę dodatkami  i dodajemy mus jabłkowy. Wyrabiamy ciasto i dzielimy ciasto na 3 części, formujemy prostokąty (będzie się łatwiej wałkować),  zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 2 godziny.


Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na prostokąty (jeżeli się klei można podsypać mąką). Na połówkę prostokąta nakładamy nadzienie daktylowe zostawiając 1,5cm margines ciasta, przykrywamy połówką bez nadzienia, zlepiamy brzegi. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z pieca studzimy ciasto przez ok.5 minut i ciepłe kroimy na małe kawałki, można też zostawić większe kawałki wielkości batonika.


SMACZNEGO!