Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 263]

Mus z masą morelową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krem jogurtowy połączony z kremowym musem z moreli, najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Przed podaniem udekoruj owocami i melisą.

Mus z masą morelową

Składniki:

Mus z masą morelową

 

Sposób przygotowania:

Mus z masą morelową
Morele osączyć z zalewy i zmiksować. Otrzymany mus z moreli zagotować mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z likierem. Taką zawiesiną zagęścić mus, mieszając zagotować. Odstawić i ostudzić.

Żelatynę zalać niewielka ilością wody, odstawić. Jogurt wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Spęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając i wymieszać najpierw z odrobiną jogurtu, następnie powoli wlać do niej resztę, odstawić.

Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kremem jogurtowym. Mus morelowy wymieszać z 1/3 kremu jogurtowego.

Do pucharków wkładać na przemian kremy, schładzać 5 godzin. Udekorować morelami i listkami melisy.