Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Mus z pieczonej dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób na wydobycie najlepszych smaków z dyni

Mus z pieczonej dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus z pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Mus z pieczonej dyni
Z umytej dyni usuwamy pestki z gąbczastą częścią. Skórkę zostawiamy! Dynię kroimy na kawałki i układamy, skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez mniej więcej godzinę. Upieczona dynia powinna być miękka i kremowa, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni, które pieczemy. Upieczoną, ostudzoną dynię obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka. Miąższ możemy rozgnieść widelcem, ale szybciej będzie zrobić to za pomocą blendera. Teraz powstały mus podgrzewamy, ciągle mieszając (!) i uważając, żeby się nie przypalił. Nie musimu go zagotować, powinien być dość ciepły. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Mus z pieczonej dyni ma szereg zastosowań. Możemy go dowolnie doprawić i zrobić z niego pyszne, kremowe zupy, użyć jako farszu do pierogów, dodać do ziemniaków i zrobić dyniowe kopytka, czy inne kluski, możemy też wykorzystać do ciast i deserów.
Mus z pieczonej dyni
Zaczynamy od pokrojenia dyni na kawałki
Mus z pieczonej dyni
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do garnka
Mus z pieczonej dyni
Rozdrabniamy dynię na mus za pomocą blendera
Mus z pieczonej dyni
Mus przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików

Tagi:

dynia